Amaranto(-verdo)
Amaranthus viridis
Amaranthaceae
Nom en français : Amarante verte.
Descripcioun :L'amaranto-verdo coumenço à planta caviho au nostre desempièi gaire de tèms. Èi bèn verdo, emai dins l'enflourejado que douno pas d'èr espinous. A ges o quà si ges de péu. Li fueio ajudon peréu à la recounèisse emé dous aurihoun au bout coume lou blet. Li fru soun proun berrugous (fotò).
Usanço :Coume lis à utris amaranto, l'amaranto-verdo se manjo cruso en ensalado vo cue coume d'espinarc (pas trop n'en manja pamens pèr l'acide óussali e li nitrate). Li grano se manjon cruso, grasihado o boulido (15 mn) coume voulès. Es uno planto vertuouso contro l'inflamacioun, sarro li car, ajudo à caga e tuo li vèrme dóu quiéu.
Port : Erbo
Taio : 20 Ã 80 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Amaranthus
Famiho : Amaranthaceae
Ordre : Caryophyllales
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : 3
Ø (o loungour) enflourejado : 8 Ã 10 cm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Juliet à óutoubre
Liò : Ermas
- Champ
- Escoumbre e proche dis oustau
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Óurigino Americano-Sud
Ref. sc. : Amaranthus viridis L., 1753
Erbo-di-pesou(-capeludo)
Pedicularis comosa
Orobanchaceae Scrophulariaceae
Nom en français : Pédiculaire chevelue.
Descripcioun :Erbo-di-pesou di flour blanco que trachis sus li roucaio e tepiero de mountagno. Fai de gròssi fueio de 1,5 à 4 cm de larjo. L'enflourejado es en grosso grapo de 4 à 7 cm de long emé de bratèio. La labro de dessubre de la flour s'acabo emé dos dènt pounchudo (fotò). La subsp. dis Aup, ié dison comosa (flour jauno). Coumpara emé l'erbo-di-pesou-ramado que ié sèmblo, mai qu'a de gròssi bratèio.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 10 Ã 40 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Pedicularis
Famiho : Orobanchaceae
Famiho classico : Scrophulariaceae
Ordre : Lamiales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) enflourejado : 4 Ã 7 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 1200 Ã 2400 m
Aparado : Noun
Abriéu à juliet
Liò : Pelouso
- Roucaio
- Roucas
Estànci : Mountagnard à Subaupen
Couroulougi : Ouroufito-Sud-Éuroupenco
Ref. sc. : Pedicularis comosa L., 1753